Зад граница сме продали машини и уреди за над 242 млн. евро, сочат данни на БНБ за първите 2 месеца на годината, като е отчетен ръст от повече от 6 на сто. Част от експорта се реализира от малки и средни фирми.

Пазарно проучване в сектора машиностроене и производство на части на Сдружение „Клъстер на малките и средни износители“, изготвено по проект по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, пък сочи ръст на експорта ни за Германия. В клъстера членуват 18 малки и средни предприятия, семейни фирми, експортно ориентирани в производството на части за машиностроенето. Като основен проблем пред тях е именно фактът, че те са прекалено малки и нямат достатъчен административен капацитет. Участието им в клъстера им е помогнало да получат нови договори.

Според изпълнителния директор на сдружението Добромир Добрев след включването на фирмите в него те са успели през миналата година да подпишат нови договори за поръчки за износ. Една от компаниите има удвояване на експорта си за съседна Румъния през 2018-а и от началото на 2019-а.

През 2019. се очаква ново нарастване на износа.

По думите му повечето от фирмите от сдружението изнасят части, които след това се използват от фирми в чужбина от корабната индустрия за производството на кранове, като най-много поръчки идват от Германия. Според него това е така, защото на немските предприемачи им излиза по-евтино да си поръчат изработката на частите и отделните възли и детайли в България, отколкото да си ги произвеждат там. „Проблемът за фирмите ни е, че са много по-малки и не могат да изпълняват големи поръчки и спасението в случая е да работят заедно. В рамките на изложенията, които те посетиха в чужбина, имаха възможност да получат нови заявки и разпределят различните операции от нея помежду си“, поясни Добрев.

Детелина Петрова, управител на единствената фирма от клъстера, продава зад граница готови машини, обясни, че ползата от сдружението е именно от участието на международни панаири. „Изнасяме за Сърбия, Македония, Украйна, Молдова. Предстои ни да изпълним поръчки за доставки за Казахстан и Русия“, каза още тя за „Монитор“. По думите й обикновено се експортират цели инсталации, а не отделни машини. Фирмата от Силистра е на пазара от 2007 г. и сега с помощта на сдружението се търсят възможности да се стъпи на повече пазари и на Запад, и на Изток, а също да разшири присъствието си в съседна Румъния. Петрова уточни, че проучване на клъстера е било полезно на фирмата и за намиране на нови доставчици.